Verschil tussen status code 301 en 302 bij het doorsturen van een domein Print

• 301, 302, domein door sturen, redirect, permanente omleiding, tijdelijke omleiding
  • 1

Als u uw domein wilt doorsturen (redirect) naar een andere domein ( uwdomein.nl naar mijndomein.nl) kan u gevraagd worden of het een 301 redirect moet worden of een 302 redirect.

In dit artikel leg ik kort uit wat het verschil is.

Een 301 redirect is een permanente redirect en een 302 redirect is een tijdelijke redirect.
Beide worden anders verwerkt door zoekmachines en webbrowsers.

Status code 301  permanente omleiding (permanent verplaatst):
impliceert dat de gevraagde bron permanent is verhuisd naar een nieuwe locatie, dus zoekmachines mogen geen rekening houden met verwijzingen naar een vorige locatie.
Webbrowsers, op zijn beurt, slaan een nieuwe URL in de cache, waardoor het de prioriteit krijgt boven de oorspronkelijke URL.

Status code 302  tijdelijke omleiding (tijdelijk verplaatst):
Status code 302 betekent dat de omleiding voor een beperkte tijd is ingesteld.
Zoekmachines zullen in dit geval beide locaties als gelijk behandelen.
Webbrowsers zullen geen cache opslaan van de nieuwe URL en de omleiding zal elke keer worden uitgevoerd als de oorspronkelijke URL wordt opgevraagd.

Het inschakelen van een 302 omleiding voor een lange periode van tijd kan je  website ranking aanzienlijk verminderen in zoekresultaten.
In termen van HTTP-HTTPS omleidingen (redirects) zijn alle site verzoeken (requests) verdeeld tussen http://uwdomein.nl en https://uwdomein.nl, omdat beide afzonderlijk worden geïndexeerd door zoekmachines.
Daarom is het in de meeste gevallen aan te raden om een 301 redirect in te stellen bij  HTTP-HTTPS-omleidingen.

Als u een domeinnaam heeft die u door wilt sturen naar een ander domeinnaam met dezelfde naam maar andere extensie (bijv. www.uwdomein.com naar www.uwdomein.nl) is het verstandig om een 301 redirect (permanente omleiding) in te stellen.

Dit was een korte omschrijving van de status codes 301 en 302.

Bent uw klant bij ons en wilt u dat wij een redirect voor u instellen, maak dan een support ticket aan.